VALFRĪDA FROMHOLDA-TREIJA VĒSTURISKIE ZĪMĒJUMI ATDZĪVOJAS MUZEJA SUVENĪROS
top of page

VALFRĪDA FROMHOLDA-TREIJA VĒSTURISKIE ZĪMĒJUMI ATDZĪVOJAS MUZEJA SUVENĪROS

26.05.2022.

Sākoties aktīvajai tūrisma sezonai, lai popularizētu bagātīgo Kuldīgas kultūrvēsturisko mantojumu, muzejs ir izveidojis jaunu suvenīru piedāvājumu, īpaši akcentējot vecpilsētas nianses. Suvenīru vizuālais noformējums ir tapis no Valfrīda Fromholda-Treija oriģinālajiem zīmējumiem, kuros viņš ir attēlojis dažādas Kuldīgas vecpilsētas būvdetaļas.


Suvenīrus rotā vējrādītāji, vēsturisko durvju detaļas, virsgaismas lodziņu ornamenti un uzraksti autora rokrakstā. Kuldīgas vecpilsētā ir saglabājušās ļoti daudz autentiskas būvdetaļas no dažādiem laika posmiem. Tajā skaitā vējrādītāji, kuri vēljoprojām rotā seno dakstiņu jumtus. Zināmākais vējrādītājs Kuldīgā redzams arī šodien uz ēkas jumta Baznīcas ielā 7. Jāpiebilst, ka tas gan nav oriģināls, bet kopija. Oriģinālo vējrādītāju varēs aplūkot topošajā atvērtā krājuma ekspozīcijā Kuldīgas novada muzejā. Bagātīgi rotātais vējrādītājs ar vienradzi ir attēlots arī uz jaunajiem suvenīriem. Pārējie vecpilsētas elementi, kas tikuši izmantoti suvenīru kolekcijas tapšanā, diemžēl vairs nav redzami pilsētvidē.

Suvenīru kolekcijas dizaina veidotāja ir Kuldīgas novada muzeja māksliniece Antra Meike. Jaunradītie suvenīri noderēs gan tiem, kuri lepojas ar savu pilsētu un tās skaisto vecpilsētu, gan arī mūsu viesiem, kuri vēlēsies kādu piemiņas lietiņu no Kuldīgas apmeklējuma. Suvenīru jaunajā kolekcijā ietilpst maisiņi no otrreiz pārstrādātas kokvilnas, metāla krūzītes, keramiskās krūzes, metāla termokrūzes, krūžu paliktņi, magnētiņi un briļļu tīrāmās lupatiņas. Suvenīri pieejami Kuldīgas novada muzeja izstāžu un ekspozīciju ēkā Pils ielā 5.

V. Fromholds-Treijs ir dzimis 1886. gada 24. oktobrī. 1930. gadā viņš pārcēlās uz Kuldīgu un kļuva par pilsētas vācu pamatskolas pedagogu un direktoru. V. Fromholds-Treijs bija viens no Kuldīgas muzeja dibināšanas ierosinātājiem. Veidojot Kuldīgas pilsētas muzeju, tā ekspozīcijai viņš deponēja savas kolekcijas priekšmetus un zīmējumus, kurus pirms aizbraukšanas no Latvijas 1939. gada rudenī atdevis muzeja īpašumā. Tagad muzeja krājumā atrodas V. Fromholda-Treija izgatavots 71 oriģināls – no tiem 63 saistīti ar Kuldīgu.


Kuldīga lepojas ar savu vēsturi, senlaicīgo auru un plašo kultūras mantojumu, veltot arī lielu uzmanību šī vēsturiskā mantojuma saglabāšanai nākamajām paaudzēm un popularizēšanai. 2010. gadā Kuldīga iekļauta arī UNESCO pasaules mantojuma Latvijas nacionālajā sarakstā kā vieta, kurai ir īpaša nozīme Latvijas, Eiropas un pasaules kultūras un dabas mantojuma kontekstā. Iekļaušana nacionālajā sarakstā bija pirmais solis, lai Kuldīgu varētu izvirzīt UNESCO Pasaules mantojuma sarakstam. 2021. gada janvārī tika sperts arī nākamais solis: Latvija nominēja Kuldīgu iekļaušanai UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā, kas ietver pasaules nozīmīgākās kultūras un dabas mantojuma vietas. Kuldīgas īpašā iezīme, ar kuru tā pretendē uz tiesībām tikt iekļautai šajā sarakstā, ir Kurzemes un Zemgales hercogistes laikā radusies pilsētbūvnieciskā struktūra, kura vecpilsētā labi redzama vēl šodien.

bottom of page