UZZĪMĒ BALTU LIETU
top of page

UZZĪMĒ BALTU LIETU

20.01.2023.

Kuldīgas novada muzejs aicina no 20. janvāra apmeklēt izstādi “Uzzīmē baltu lietu” un iepazīt mākslas daudzveidīgās izpausmes formas – kā gleznot ar vārdiem vai rakstīt ar otu. Andras Manfeldes un Neonillas Medvedevas daiļrade ļaus ielūkoties mākslas apguves daudzpusīgajā procesā un ieskatīties mākslas pasaulē caur topoša mākslinieka acīm, ko grāmatā “Uzzīmē baltu lietu” atspoguļojusi tās autore Andra Manfelde.


Izstāde sniegs iespēju iepazīties ar grāmatas „Uzzīmē baltu lietu” tapšanas radošo procesu, A. Manfeldes darbiem un autores ceļu mākslas pasaulē, N. Medvedevas meistarīgajām gleznām, kurās attēlota šarmantā Kuldīga, kā arī ilustrācijām, kas radītas grāmatai.


Lai arī grāmatas „Uzzīmē baltu lietu” liela daļa īsstāstu balstīta A. Manfeldes pašas pieredzē, tomēr tas nav autobiogrāfisks darbs, bet gan iedvesmas grāmata mazam un lielam māksliniekam. Ikvienam māksliniekam zīmējot, gleznojot, veidojot ir jāprot atrast virziens kas viņu uzrunā, tāpat arī grāmatas varonei, kura grib kļūt par gleznotāju. Izrādās tas nav tik viegli, kā sākumā varētu šķist – savas mākslas meklējumos meitene sastopas ar dažādiem izaicinājumiem un ne tik viegli uztveramo mākslas valodu.


„Vēlos šo izstādi iekārtot kā pateicības istabu maniem skolotājiem un pilsētai, kas mani audzinājusi. Jo kur gan vēl citur piedzimt... ja ne zem sarkaniem dakstiņu jumtiem. Kur gan vēl kristīties, ja ne iekš Katrīnas baltās kleitas, gluži tāpat kā Hercogam Jēkabam... Un kā kļūt stipram... Protams – peldot zem Rumbas mutuļojošiem ūdeņiem.” – A. Manfelde.


Māksliniece, rakstniece Andra Manfelde dzimusi 1973. gadā, Kuldīgā. Paralēli pamatskolai mācījusies Kuldīgas mākslas skolā. Pabeigusi Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolu, iegūstot specialitāti „Dekoratīvu objektu tēlnieks”. 2022. gadā iznākusi A. Manfeldes deviņpadsmitā grāmata „Poēma ar mammu”. Līdz šim izdotas četras dzejoļu grāmatas un četri romāni, stāstu krājums, dokumentālās prozas grāmata, grāmatas bērniem. Piecas no bērnu grāmatām māksliniece ilustrējusi pati. Saņēmusi vairākas godalgas. Līdz 33 gadu vecumam A. Manfelde esot vēlējusies sevi izpaust glezniecībā, taču vēlāk atklājusi, ka „gleznot var arī ar vārdiem”.


Gleznotāja Neonilla Medvedeva dzimusi 1987. gadā Rīgā. Beigusi Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļas figurālās glezniecības meistardarbnīcu. Kopš 2006. gada piedalās grupu izstādēs Latvijā un ārzemēs, kā arī sarīkojusi vairāk nekā 15 personālizstādes. N. Medvedeva nodarbojas arī ar baznīcu ikonu un sienu restaurāciju un apgleznošanu.

bottom of page