NOSLĒGUSIES IZCILA MUZEJA KRĀJUMA PRIEKŠMETA RESTAURĀCIJA
top of page

NOSLĒGUSIES IZCILA MUZEJA KRĀJUMA PRIEKŠMETA RESTAURĀCIJA

01.04.2022.

Muzejā pēc apjomīgiem un ilgstošiem restaurācijas darbiem ir atgriezies un ieņēmis savu vietu topošajā atvērtā krājuma ekspozīcijā unikāls 18. gadsimta drēbju skapis.


1750.–1780. gadu drēbju skapis no priedes masīvkoka ar apgleznotām durvīm ir uzskatāms par vienu no Kuldīgas novada muzeja krājuma “pērlēm”, ko vairākkārt apstiprinājuši arī Latvijas vadošie mākslas vēsturnieki. Skapja krāsotais tumšais fons un ziedu virtenes ir baroka elementi, taču mēbeles kopējā formā jūtams klasicisma tuvums. Skapja durvju pildiņa gleznojums ir rokoko stilā. Gleznojumā attēlots vīrietis (kavalieris) 18. gadsimta 2. puses apģērbā pie strūklakas ar nereālu scenogrāfisku gliemežnīcas podestu un obelisku fonā.

Skapis muzeja krājumā nonācis pēc Kuldīgas Daiļamatniecības vidusskolas (1945–1952) slēgšanas 1952. gadā ar ļoti lakonisku aprakstu: “skapis ar apgleznotām durvīm”. Ir zināms, ka skolas pasniedzēji un audzēkņi mēdza vākt vēsturiskus priekšmetus, taču nav zināmi šo priekšmetu apraksti, līdz ar to diemžēl nav nosakāma priekšmetu izcelsme. 2019. gadā skapja datējumu precizēja mākslas zinātnieks Dr. habil. art. Ojārs Spārītis, norādot, ka 1750.–1780. gadu skapis ir kādu Kuldīgas vai Kurzemes amatnieku un daiļkrāsotāju veikums pēc pasūtījuma turīgam pilsonisko aprindu profesijas pārstāvim – rātskungam, tirgotājam, advokātam, ierēdnim vai, mazāk ticams, muižniekam. Skapis raksturo Kurzemes hercogistes vai Kuldīgas galdnieku un daiļkrāsotāju amatniecības prasmes, provinciālo Eiropas mākslas stila izpratni, kā arī veido priekšstatu par turīgo pilsonisko aprindu iedzīvotāju sadzīvi 18. gadsimta 2. pusē.


Veicot priekšmeta restaurāciju 2021.–2022. gadā, skapim ne vien tika apturēta strauja apdares un gleznojuma stāvokļa pasliktināšanās, bet arī nodrošināta tā ilglaicīga saglabāšana un atjaunots oriģinālais kopiespaids. Restaurācijas laikā tika laboti koksnes plīsumi un mehāniskās bojājumu vietas, kā arī izgatavotas trūkstošās koka daļas. Restauratori attīrīja koka virsmas un polihromiju no netīrumiem, satumsušās lakas slāņa un pārkrāsojumiem. Sarežģītākais un laikietilpīgākais process bija skapja polihromās apdares restaurācija. Restaurācijas darbus veica uzņēmuma „Intarsija” restauratori.


Pateicamies restauratoriem par darbu un Valsts kultūrkapitāla fondam par atbalstu šī projekta realizācijā!


Vairāk par atvērtā krājuma ekspozīciju https://www.kuldigasmuzejs.lv/atvertais-krajums



bottom of page