Muzejs turpina uzlabot krājumā esošo gleznu stāvokli
top of page

Muzejs turpina uzlabot krājumā esošo gleznu stāvokli


30.12.2020.

Trīs gleznas, kas glabājas Kuldīgas novada muzeja krājumā, ar meistara Arvila Vilkauša palīdzību tikušas pie jauniem rāmjiem. Turpmāk tās varēs ērti uzglabāt un arī eksponēt.


Kuldīgas novada muzeja galvenā krājuma glabātāja Elita Pūrīte: “Gleznas rāmis paredzēts ne tikai skaistumam, bet arī tam, lai pasargātu mākslas darbu, it īpaši, ja tas tiek uzglabāts plauktu sistēmā – izņemot vai ieliekot, mākslas darbu var sabojāt, piemēram, noberžot tam krāsu. Vēl rāmis pasargā gleznu, ja tā ir jāiepako un jātransportē uz eksponēšanas vietu. Darbus bez rāmjiem vai ar ļoti sliktā stāvoklī esošiem rāmjiem eksponēt nav iespējams.”

Ierāmēšanai tika izvēlētas trīs gleznas: mākslinieka, izcilā novadnieka Indriķa Zeberiņa pašportrets (1962. gads), 19. gadsimta autora Maņkovska “Vīrieša portrets” un nezināma autora “Nezināmas sievietes portrets” (19. gadsimts). Pirmās divas paredzēts eksponēt muzeja atvērtā krājuma ekspozīcijā. Muzeja krājumā nav daudz mākslas darbu, kas attiecas uz 19. gadsimtu vai senāku laika posmu, tāpēc uzlabot saglabāšanas apstākļus šādiem darbiem ir muzeja prioritāte.


I. Zeberiņa pašportrets krājumā tika uzņemts ar parastu rāmi, kas bija pienaglots pie kartona, uz kura bija gleznojums. Tagad šī glezna tikusi pie apakšrāmja, kāda tai iepriekš nemaz nebija, un laikmetam atbilstoša solīda rāmja. Arī 19. gadsimta vīrieša un sievietes portrets nu ierāmēts laikmetam atbilstošā gleznu rāmī.


Kuldīgas novada muzejs plānveidīgi turpina uzlabot muzeja krājumā esošo gleznu tehnisko stāvokli un uzglabāšanas apstākļus.


19. gadsimta autora Maņkovska “Vīrieša portrets”.


Indriķa Zeberiņa pašportrets. 1962. gads.

bottom of page