MUZEJĀ NOSLĒDZIES RESTAURĀCIJAS PROCESS LĀDEI, KAS DRĪZUMĀ BŪS APSKATĀMA ATVĒRTĀ KRĀJUMA EKSPOZĪCIJĀ
top of page

MUZEJĀ NOSLĒDZIES RESTAURĀCIJAS PROCESS LĀDEI, KAS DRĪZUMĀ BŪS APSKATĀMA ATVĒRTĀ KRĀJUMA EKSPOZĪCIJĀ

10.08.2023.

19. gs. beigās izgatavotā lāde muzeja krājumā uzņemta 1978. gada 11. maijā, taču ziņas par objekta vēsturi nav saglabājušās. Vizuāli bija redzamas dažādas laika liecības – trīs atšķirīgi krāsu slāņi, skrāpējumi, krāsas slāņu nodilums un bagātīgs netīrumu slānis, koksnes izrāvumi, iecirtumi, plaisas, kukaiņu un grauzēju radīti bojājumi, metāla korozija un zudumi, kā arī balti nosēdumi lādes iekšpusē.

Uzsākot restaurāciju tika veikta lādes izpēte un sagatavota restaurācijas programma. Sākotnēji veikta krāsas slāņu zondāža gan koka, gan metāla virsmām, lai noskaidrotu lādes oriģinālā krāsojuma shēmu, kā arī konstatētu iespējamos otējumus, kādi tradicionāli mēdz būt pūra lādēm. Procesā pieņemts lēmums atjaunot lādes senāko koptēlu – zilzaļa lāde, papildināta ar smalkiem, melni krāsotiem ornamentiem rokturu sānos, ar melni krāsotām metāla apkalumu joslām un zilzaļi krāsotiem lāses formas apkalumiem lādes vāka sānu malās.


Restaurācijas laikā veikta metāla joslu attīrīšana no krāsas un korozijas, apstrāde un atjaunots to krāsojums. Veikta lādes iekšpuses un apakšas attīrīšana no netīrumu slāņa un apstrāde ar koksnes antiseptiķi. Apjomīgo bojājumu dēļ, lādes oriģinālās kājas aizstātas ar jaunām. To piestiprināšanai izmantotas oriģinālās kaltās naglas, kas iepriekš attīrītas no korozijas un nostiprinātas. Noņemti divi pārkrāsojumu slāņi un nostiprināts oriģinālais krāsojums. Krāsas slāņa zudumu vietās ieklāta restaurācijas grunts un veikta virsmas retuša.

Restaurācijas procesā saglabātas dažādas iezīmes, kas liecina par lādes vēsturi un izmantošanu, ar nosacījumu, ka to esamība nebojā lādes koptēlu un stabilitāti – skrāpējumi, iecirtumi, plaisas, ķirmju veidoti bojājumi, nelieli krāsas slāņa zudumi, metāla apkalumu zudumi, zudušas naglas, mitruma veidoti oreoli un baltie nosēdumi lādes iekšpusē. Labajā sānu malā saglabāti arī pārkrāsojumu fragmenti. Rezultātā atjaunots lādes oriģinālais krāsojums un koptēls, taču neveidojas jaunizgatavota objekta iespaids.







bottom of page