MUZEJA KRĀJUMU PAPILDINĀS BRONZAS LAIKMETA PRIEKŠMETS
top of page

MUZEJA KRĀJUMU PAPILDINĀS BRONZAS LAIKMETA PRIEKŠMETS

05.12.2022.

Muzejam nodots bronzas uzmavas cirvītis, kas ir raksturīgs vēlajam bronzas laikmetam jeb 1100.–500. gadam pirms Kristus. Neskatoties uz laikmeta nosaukumu, Latvijas teritorijā šajā laikā bronzas priekšmeti bija elitāri un reti sastopami. Turpretim sadzīvē, turpinot akmens laikmeta tradīcijas, plaši tika izmantoti akmens, kaula, raga un koka sadzīves priekšmeti un darbarīki. Tā kā bronzas sastāvdaļas – varš un alva – Latvijas teritorijā nav iegūstamas, bronzas priekšmeti ir arī tirdzniecības kontaktu liecinieki. Muzejam nodotais bronzas cirvītis ir atrasts Ventas krastā, apliecinot Ventas upes nozīmi aizvēstures tirdzniecības un kultūras kontaktu nodrošināšanā.


Lai gan Kuldīgas novadā arheoloģiski pētīti ir divi pilskalni, kuri bijuši apdzīvoti arī bronzas laikmetā, par šo vēstures periodu vēl ir daudz neatbildētu jautājumu un katrs atradums ir svarīgs.


Muzejs pateicas senlietas atradējam, kurš pratis novērtēt senlietas nozīmi un sazinājies ar muzeju. Iekļaujot priekšmetu krājumā, muzejs no savas puses uzņemas atbildību par priekšmeta ilglaicīgu saglabāšanu vēstures izpētei un popularizēšanai.


Īss pārskats par to, kā var atpazīt un kā jārīkojas, ja atrasta senlieta, ir pieejams Latvijas Arheologu biedrības mājas lapā: https://www.arheologubiedriba.lv/ko-dart-ar-senlietu

bottom of page