LIETUVAS NACIONĀLĀ MUZEJA IZSTĀDE “LINGBY CIRVIS: 13 000 GADU GARANTIJA”
top of page

LIETUVAS NACIONĀLĀ MUZEJA IZSTĀDE “LINGBY CIRVIS: 13 000 GADU GARANTIJA”

23.11.2023.

No 1. decembra Kuldīgas novada muzejs sadarbībā ar Lietuvas Nacionālo muzeju piedāvā izstādi “Lingby cirvis: 13 000 gadu garantija”. Apmeklētājiem būs unikāla iespēja apskatīt un uzzināt vairāk par Biržu rajona Parupes ciemā atrasto brieža raga cirvi, kas ir pašlaik senākais zināmais un datētais arheoloģiskais atradums Lietuvā un ir iekļauts Eiropā reti atrodamo Lingby tipa cirvju sarakstā.


Baltijas jūras austrumu piekrastē pirmie cilvēki ienāca jau vēlā ledus laikmeta beigās, kad šo teritoriju vairs neklāja ledus kārta un šeit bija izveidojusies augu valsts. Mednieki un vācēji ienāca Lietuvas, un vēlāk arī Latvijas teritorijā, sekojot ziemeļbriežu bariem. Pētnieki uzskata, ka tas notika aptuveni 12 000 gadus pr. Kr.


Lietuvas Nacionālā muzeja izveidotajā ceļojošajā izstādē apskatāmais Lyngby tipa cirvis ir izgatavots no ziemeļbrieža raga. Tas ir viens no senākajiem arheoloģiskajiem priekšmetiem Baltijā, kas ne vien vēsta plašāku stāstu par vēlā ledus laikmeta cilvēkiem, bet arī ievieš korekcijas iepriekšējā vēstures stāstā. Šī priekšmeta atrašana Lietuvas ziemeļu daļā maina izpratni par senās ainavas dinamiku, cilvēku pārvietošanos un darbarīku izgatavošanā izmantotajiem izejmateriāliem.


Izstādi varēs apskatīt līdz 7. janvārim.


Darba laiks: piektdienās, sestdienās, svētdienās no plkst. 10.00–18.00.

Ieejas maksa:

Pieaugušajam 4.00 EUR*

Skolēniem un studentiem 2.00 EUR

Ģimenes biļete (2 pieaugušie un bērni līdz 18 gadu vecumam) 10.00 EUR

bottom of page