KULDĪGAS PALETES IZSTĀDE „ŪDENS MISTĒRIJAS”
top of page

KULDĪGAS PALETES IZSTĀDE „ŪDENS MISTĒRIJAS”

07.04.2022.

Kuldīgas novada muzejā no 13. aprīļa būs skatāma jauna izstāde „Ūdens mistērijas”. Izstādē piedalās 21 tautas tēlotājas mākslas studijas „Kuldīgas Palete” dalībnieks. Darbos ir iemūžināti ūdens maģiskais spēks un daudzveidība, kas tapuši eļļas, akrila un akvareļa tehnikā.


Ūdens mistērija. Dimanta mirdzums rasas lāsītē, vecpilsētas atspulgs ūdens peļķē pēc lietus, gaismas un ziedu mistērija leduspuķēs loga rūtī. Un cilvēks vislielākā no ūdens mistērijām, jo kā stāsta gudrie -70% cilvēkā ir ūdens. Tāpēc ūdens mistērija vilina un sauc, iedvesmo un nomierina. Latvija ir tā laimes zeme, kur ūdens ir daudz un tīrs. Pazemes, virszemes. Dīķi, ezeri, upes un jūra. Ziedi padzeras no lietus lāsēm. Ūdens noskalo putekļus no mūsu kājām, pēc gara ceļa. Veldzējoša ūdens glāze stiprina, kad vasaras saule mūs silda par daudz. Ūdens mūsos un ap mums – tā ir dzīvība, tā ir veselība. Ūdens - tas ir spēks, tā ir enerģija. Ūdens dod mums gaismu. Ūdens pilieni iededz varavīksni. Tas čalo, burbuļo un aicina. Stāsta, ka ūdenim ir atmiņa. Tāpēc daudziem patīk ieklausīties un aizdomāties, Ventas rumbas dziesmu dzirdot. Varbūt tāpēc, neskaitāmos veidos tas atainots mākslas darbos. Izlietu ūdeni nesasmelsi! Un nevajag! Iesmel sev no jauna dzestru, veldzējošu, vienmēr steidzīgo avota ūdeni, no kura noraso glāze, cel pie lūpām un izbaudi veldzi, kuru izdod mūsu mīļā zeme. Un ļaujies ūdens mistērijai, rasas lāsē, peļķes atspulgā, varavīksnē vai ledus puķē, ieskaties, kā tas iezaigojas sniega pārslā,” par izstādes ideju stāsta Kuldīgas Paletes dalībniece Inese Levāna.


Tautas tēlotājas mākslas studijas „Kuldīgas Palete” darbība aizsākās 1969. gada rudenī, Kuldīgas pilsētas un rajona amatiergleznotājiem apvienojoties pašdarbības gleznotāju pulciņā, kurš 1989. gada pavasarī ieguva statusu tautas tēlotājas mākslas studija „Kuldīgas Palete”. Par studijas vadītāju tika iecelts mākslinieks Vilnis Rasa. Amatiergleznotājus skolojuši arī tādi mākslinieki kā Kārlis Lejnieks un Valdis Līcītis.


Kopš 2010. gada studiju „Kuldīgas Palete” ir vadījusi māksliniece Iveta Brence. Studijas dalībnieki piedalījušies personālizstādēs un grupu izstādēs gan Kuldīgā un tās novadā, gan citviet Latvijā. Sadarbībā ar biedrību „Mākslas centrs „Pēda”” notikuši starptautiski mākslas plenēri – „Mainoties vietām I” (2011), „Mainoties vietā II” (2012). Piedalījušies mākslas plenēros - „Akvarelēšna” (2015), „Gleznot prieks I” (2017), „Gleznot prieks II” (2018), „Gleznot prieks III” (2019), „Gleznot prieks IV” (2020), „Mākoņplenērs I” (2019), un „Mākoņplenērs” (2020). Mākslas plenēri ir notikuši sadarbībā ar māksliniekiem – Dzintru Budovsku, Andreju Ameļkoviču, Ilzi Smildziņu un Guntu Krastiņu.


Ieeja muzeja izstāžu un ekspozīciju ēkā ir bez maksas.

bottom of page