Izzini barikādes un piedalies konkursā!
top of page

Izzini barikādes un piedalies konkursā!


Lai veicinātu jauniešu izpratni par valsts vēsturiskajiem notikumiem barikāžu laikā, Kuldīgas novada muzejs aicina bērnus un jauniešus piedalīties konkursā “Barikāžu laika atmiņas”, savukārt pedagogiem muzejs sagatavojis piedāvājumu, kas izmantojams attālinātajās mācībās.


Muzejpedagoģe Sabīne Ernsone ir izstrādājusi mācību materiālus par barikādēm 5.-9. klašu skolēniem. Muzeja mājaslapā pieejams bilžu stāsts "Barikāžu laiks", kas ļaus ielūkoties 1991. gada janvāra notikumos Rīgā un Kuldīgā, aplūkojot Kuldīgas novada muzeja krājuma fotogrāfijas. Pēc tam skolēni varēs pārbaudīt savas zināšanas, izpildot testu.


Konkursa “Barikāžu laika atmiņas” dalībniekiem būs jāiejūtas pētnieka ādā un jāizjautā kāds ģimenes loceklis, radinieks, draugs vai kaimiņš, kurš atceras 1991. gada janvāra barikādes, un jāaizpilda aptaujas anketa. Iedvesmojoties no iegūtās informācijas, barikāžu laiks jāattēlo radošajā darbā. Tas var būt zīmējums, kolāža, video, eseja, fotogrāfija vai kas cits – katrs var izvēlēties tīkamāko mākslas izpausmes veidu, kurā attēlot savas pārdomas un redzējumu par barikādēm.


Sabīne Ernsone: “Konkursa mērķis ir veicināt patriotismu, kā arī aicināt jauno paaudzi izzināt mūsu valsts vēsturi. Vēlamies veicināt dialogu starp dažādām paaudzēm un rosināt bērnus un jauniešus iepazīt barikāžu laika notikumus un uzdot jautājumus tiem, kuri to visu savulaik ir piedzīvojuši. Lai arī šobrīd nevaram tikties klātienē, intervijas ir iespējams veikt, vienam ar otru sazinoties attālināti.”


Lai piedalītos konkursā, līdz 7. februārim elektroniski jāiesniedz aptaujas anketa, kas atrodama šajā saitē: https://ej.uz/barikazu_konkurss, savukārt radošais darbs vai tā fotogrāfija jāsūta uz muzejs@kuldiga.lv. Muzeja komanda februārī izvērtēs iesūtītās aptaujas anketas un radošos darbus, vienu no konkursa dalībniekiem iepriecinot ar vērtīgu pārsteiguma balvu.


Konkursa laikā iesūtītie darbi un aptaujā norādītās atmiņas var tikt publicētas Kuldīgas novada muzeja mājaslapā vai sociālo tīklu kontos publicitātes nolūkos. Katra akcijas dalībnieka norādīto kontaktinformāciju nepieciešamības gadījumā muzejs izmantos, lai sazinātos ar personu par jautājumiem, kas saistīti ar konkursa norisi. Informācija saziņai: muzejs@kuldiga.lv vai tālr. 63350179, 22015462.


Šogad aprit 30 gadi, kopš 1991. gada janvāra barikādēm, kad Latvijas neatkarības atbalstītāji aizstāvēja valsts brīvību pret militārām akcijām un neatkarības pretiniekiem. Barikādes bija nozīmīgs tautas pašapziņas un gribas izpausmes brīdis, kad cilvēki bija apņēmības pilni nosargāt savu zemi un brīvību. Tā bija nevardarbīgās pretošanās izpausme un masveidīga gatavība aizsargāties bez ieročiem. Latvijas Tautas frontes aicināti, cilvēki izveidoja barikādes apkārt stratēģiski svarīgiem objektiem Rīgā un citur Latvijā. Pateicoties plašajai sabiedrības iesaistei, neatkarības pretinieku mēģinājums pārņemt varu izgāzās.



bottom of page