KOMUNISTISKĀ GENOCĪDA UPURU PIEMIŅAS DIENA KULDĪGĀ
top of page

KOMUNISTISKĀ GENOCĪDA UPURU PIEMIŅAS DIENA KULDĪGĀ

09.06.2022.

Godinot komunistiskā genocīda upuru piemiņu, 14. jūnijā plkst. 11.00 Kuldīgas novada dome un Kuldīgas novada muzejs aicina uz ziedu nolikšanu un atceres brīdi pie piemiņas akmens Pētera ielā. Klātesošos uzrunās Kuldīgas Sv. Trīsvienības draudzes mācītājs Vjačeslavs Bogdanovs, Kuldīgas novada domes pārstāvji un Kuldīgas novada politiski represēto biedrības vadītājs Uldis Jumiķis. Pasākumā ar dzejas lasījumiem piedalīsies Liene Blūma.


Šogad aprit 81 gads kopš viena no traģiskākajiem notikumiem Latvijas vēsturē, kad 1941. gada naktī no 13. uz 14. jūniju aptuveni 16 000 Latvijas iedzīvotāju tika izsūtīti uz PSRS soda nometnēm un piespiedu nometināšanas vietām, kur daudzi gāja bojā bada, slimību un necilvēcīga piespiedu darba dēļ.


Kuldīgas iedzīvotājus skāra gan padomju, gan nacistu okupācijas režīmu īstenotās represijas. Padomju režīms jau faktiski uzreiz pēc Latvijas okupācijas 1940. gada jūnijā sāka vērsties pret Latvijas Republikas politisko, militāro, saimniecisko un intelektuālo eliti, kā arī pret visiem demokrātiskās valsts iekārtas atbalstītājiem. Īstenojot deportāciju, no Kuldīgas pilsētas un apriņķa tika aizvesti 623 cilvēki. Lai gan nav noskaidrots visu izsūtīto liktenis, no zināmajiem lielākā daļa tika nometināta Sibīrijā, Krasnojarskas apgabala dažādos rajonos. Aizvesto vidū bija abu dzimumu un visdažādāko vecumu cilvēki – gan tikai pāris gadus jauni bērni kopā ar saviem vecākiem, gan arī vairāk nekā septiņdesmit gadus veci cilvēki.


Foto: Štrombergu ģimene pie jaungada eglītes Sibīrijā. Izsūtīti 1941. gadā. Pēc atgriešanās Latvijā, Līvija un Ausma Štrombergas vēlreiz izsūtītas 1949. gadā. KNM Plg. 19201.

bottom of page