Ko Tu zini par leģionāru Ādolfu Freimantālu?
top of page

Ko Tu zini par leģionāru Ādolfu Freimantālu?


16.02.2021.

Aicinām atsaukties cilvēkus, kuriem mājās ir saglabājušās fotogrāfijas vai kuri var pastāstīt vairāk par leģionāru Ādolfu Freimantālu.


Pērnā gada vasarā Kuldīgas novada muzejam tika nodota kaudzīte ar vēstulēm, kuras no 1944. līdz 1956. gadam rakstījis leģionārs Ādolfs Freimantāls, dienot vācu armijā un vēlāk pavadot desmit gadus Kolimā – soda izciešanas vietā aiz drāšu žoga. Vēstules adresētas māsai Ilgai un vecākiem, kuri dzīvojuši Kabiles pagastā. Šīs vēstules ir kā liecība traģiskiem notikumiem Latvijas un tās pavalstnieku dzīvē.


Vēstules saglabājusi leģionāra sieva Anna, kura pagājušajā gadā devās mūžībā. Ir zināms arī tas, ka Ādolfs Freimantāls atgriezies dzimtenē un dzīvojis Kuldīgā. Strādājis gan dzelzceļa Kuldīga–Alsunga uzturēšanas darbos, gan Kuldīgas komunālajā saimniecībā. Viņš miris ap 1991. vai 1992. gadu. Par šo personu muzeja krājumā saņemta tikai viena fotoliecība – viņa kāzu fotogrāfija 1957. gada 31. decembrī.


Ja kādam mājās ir fotogrāfijas vai cita veida informācija par leģionāru Ādolfu Freimantālu, aicinām sazināties ar krājuma glabātāju Ingrīdu Poli pa tālr. 28448749.


Pateicamies Mairitai Lešinskai par vēstuļu neiznīcināšanu un nodošanu muzejam!

bottom of page