KĀ TUR ĪSTI BIJA? MUZEJA KRĀJUMS
top of page

KĀ TUR ĪSTI BIJA? MUZEJA KRĀJUMS

20.12.2023.


Gads aizsteidzies nemanot, daudzi darbi padarīti, un ir laiks atskatīties paveiktajā. Kuldīgas novada muzejā šogad noslēdzies apjomīgs darbs pie jaunas atvērtā krājuma ekspozīcijas “Ceļojums muzeja krājumā” izveides, tāpēc kārtējais cikla “Kā tur īsti bija?” pasākums 20. decembrī būs veltīts muzeja krājumam, un tā laikā kopīgi iepazīsim jauno ekspozīciju. 


Jaunā ekspozīcija “Ceļojums muzeja krājumā” sniedz iespēju iepazīt Viduskurzemes vēsturi, muzeja krājumu, vairāk nekā 2800 krājuma priekšmetu oriģinālus un to stāstus. Ekspozīcija stāsta par Kurzemes centrālās daļas, tajā skaitā Kuldīgas novada, vēsturi un kultūru no pirmo cilvēku ienākšanas šajā teritorijā līdz pat mūsdienām. Muzeja krājumā priekšmeti veido divpadsmit lielas kolekcijas, ar kurām var iepazīties arī jaunajā ekspozīcijā. Ekspozīcijas ievaddaļā apmeklētājiem ir iespēja iepazīt muzeja arheoloģisko priekšmetu kolekciju, tajā skaitā unikālos priekšmetus no skandināvu apbedījumiem, kā arī varenajā Veckuldīgas kuršu pilskalnā atrastās senlietas. Izpētot muzeja bagātīgo etnogrāfisko priekšmetu kolekciju, var uzzināt, kas ir slīmests, rasmuss un citi darba rīki, kurus senāk izmantoja mājsaimniecībā, amatniecībā un laukkopībā. Muzeja fotogrāfiju un foto negatīvu kolekcijās esošajos attēlos var atpazīt pilsētas un lauku ainavas dažādos rakursos un laikos. Kuldīgas pilsētai veltītajā ekspozīcijas daļā var apskatīt slaveno Kuldīgas vienradzi, kā arī iztēlē uzburt krāsnis, kuras atradušās zudušajā hercogu pilī.


Krājuma ekspozīcija atrodas ēkā, kura būvēta 1930. gados kā banka. Ēkas interjers tika saglabāts, un tajā labi iederas numismātikas kolekcijas vitrīnas, kā arī bankas ēkas vēstures stāsts. Jāpiezīmē, ka visas eksponētās monētas un banknotes ir no Kuldīgas novada muzeja krājuma. Apmeklētājiem tiek piedāvāta arī unikāla iespēja ieiet bankas seifa telpā. Šobrīd tur glabājas muzeja krāšņā lāžu kolekcija un etnogrāfiskās rotas.


To visu un vēl vairāk varēs apskatīt un izzināt 20. decembrī pulksten 15.00 pasākumā “Kā tur īsti bija? Muzeja krājums” kopā ar Ingrīdu Poli. Uz pasākumu ir aicināts ikviens interesents. Par pasākuma īpašajiem viesiem tiek uzskatīti laikraksta “Kurzemnieks” un muzeja rīkotā konkursa dalībnieki. Bez konkursa neiztiksim arī šajā pasākumā.


Pasākums bez maksas ar iepriekšēju pieteikšanos, rakstot uz e-pasta adresi ingrida.pole@kuldiga.lv vai zvanot pa tālr. 28448749.


bottom of page