KĀ TUR ĪSTI BIJA? BANKA KULDĪGĀ
top of page

KĀ TUR ĪSTI BIJA? BANKA KULDĪGĀ

23.02.2024.


Muzeja nesen atklātā ekspozīcija “Ceļojums muzeja krājumā” atrodas vēsturiskajā bankas ēkā, Dzirnavu ielā 5, Kuldīgā. Tādēļ cikla “Kā tur īsti bija?” nākamais pasākums ir veltīts majestātiskajai bankas ēkai. 23. februārī pulksten 15.00 ne vien kādreizējie bankas ēkas darbinieki un iedzīvotāji, bet arī visi Kuldīgas vēstures interesenti tiek aicināti uz atmiņu pēcpusdienu Kuldīgas novada muzeja krājuma ēkā, Dzirnavu ielā 5.


Pasākuma ievaddaļā ar ēkas kolorīto vēstures stāstu iepazīstinās muzeja pētnieks Pēteris Pabērzs, savukārt krājuma glabātāja Ingrīda Pole pasākuma turpinājumā vedinās atminēties dzīvo vēsturi jeb to, kas piedzīvots šajā ēkā, un atbildēt uz jautājumu: “Kā tad tur īsti bija?”


Latvijas Banka tika nodibināta 1922. gadā. Iesākumā bankas Kuldīgas nodaļa atradās ēkā Pils ielā 1, kur mūsdienās atrodas restorāns “Bangert’s”. Tomēr šī ēka nebija piemērota bankas vajadzībām, tāpēc 1929. gadā Latvijas Bankas vadība nolēma būvēt jaunu Kuldīgas nodaļas namu.


Jaunās ēkas projektu konkursā 1. godalgu ieguva Lidija Hofmane-Grīnberga, taču Latvijas Bankas valde par piemērotāko atzina Indriķa Blankenburga projektu, kurš konkursā ieguva 3. vietu. 1930. gada 17. decembrī tika parakstīts līgums ar būvuzņēmēju Jēkabu Ozoliņu no Rīgas. Bankas ēkas celtniecības darbi bija jāpabeidz līdz 1931. gada 1. septembrim.


1932. gadā Latvijas Bankas Kuldīgas nodaļā strādāja 14 darbinieki. Finanšu operācijas tika veiktas ēkas otrajā stāvā, savukārt pirmajā stāvā atradās divi dzīvokļi – pārvaldnieka un apkalpotāja.


1940. gadā pēc okupācijas Latvijas Banka kļuva par PSRS Valsts Bankas Latvijas republikānisko kantori. Līdz 1990. gadu pirmajai pusei ēkā Stachanoviešu, vēlāk Kuprijanova  (Dzirnavu) ielā 5 dzīvojuši daudzi darbinieki ar ģimenēm, kā arī praktikanti.

Pēc neatkarības atgūšanas Latvijā tika izveidota divpakāpju banku sistēma ar komercbankām un centrālo banku. 1993. gadā Kuldīgas nodaļu iekļāva valsts akciju sabiedrībā Latvijas Universālā banka. 1998. gadā Latvijas Unibanka sāka sadarboties ar Skandinaviska Enskilda Banken, un 2005. gadā Latvijas Unibanka tika pārdēvēta par SEB Unibanku, bet vēlāk par SEB banku.


SEB bankas Kuldīgas filiāle Dzirnavu ielā 5 atradās līdz 2017. gadam.

bottom of page