Izzini “Vulkāna” vēsturi Jelgavas ielā!
top of page

Izzini “Vulkāna” vēsturi Jelgavas ielā!


6.07.2021.

Lai popularizētu leģendārās rūpnīcas “Vulkāns” vēsturi, Jelgavas ielā uzstādīts informatīvs stends, kas ļauj ielūkoties būtiskās Kuldīgas vēstures lappusēs. Kuldīgas novada muzeja veidotais informatīvais materiāls sniedz visaptverošu ieskatu “Vulkāna” darbībā un sērkociņu vēsturē, kā arī atklāj dažādus faktus par fabrikas izveidi.


Stends uzstādīts kādreizējās fabrikas “Vulkāns” teritorijā. Tajā savulaik atradās dzelzceļa sliežu atzars, kas bija būtisks uzņēmuma produkcijas eksportam – saražotie produkti pa to tika nogādāti uz Kuldīgas dzelzceļa staciju. Atklājot jaunu vietu, kurā vietējie iedzīvotāji un pilsētas viesi varēs ielūkoties Kuldīgas vēsturē, muzejs ikvienam interesentam dāvina Alfrēda Zīverta grāmatu “Stāsti par “Vulkāna” vēsturi Kuldīgā”, ko iespējams paņemt blakus stendam novietotajā grāmatu kastē.


Muzeja vadītājs Eduards Dambergs: “Fabrika “Vulkāns” Kuldīgā darbojās vairāk nekā gadsimtu, un tās pastāvēšanas laikā daudzu kuldīdznieku ģimenes bija cieši sasaistītas ar šo uzņēmumu. Fabrika nodrošināja darbavietas vietējiem iedzīvotājiem, tāpēc pakāpeniski ap to izveidojās neliela rūpniecības pilsētiņa. Šobrīd nekur citur pilsētvidē nav pieejama informācija par “Vulkānu”, tādēļ mums šķita svarīgi pastāstīt par tā vēsturi vietā, kur šobrīd no fabrikas ir palikušas vien drupas un dažas liecībās. Šis stends ļoti labi iederas atjaunotajā Jelgavas ielā.”


Informatīvais stends tika uzstādīts, realizējot projektu “Kuldīgas pilsētas dienvidu daļas degradēto teritoriju infrastruktūras sakārtošana uzņēmējdarbības attīstībai”. Pateicoties Kuldīgas attīstības aģentūras vadītajam projektam, tika labiekārtota Jelgavas iela un ar to saistīto ielu posmi, kas ir būtisks pienesums pilsētas attīstībā.


Rūpnīca “Vulkāns” tika izveidota 1878. gadā un pastāvēja vairāk nekā 130 gadu. Jau ap 1895. gadu tas bija vadošais sērkociņu ražotājs Krievijas impērijā, kas savu produkciju eksportēja arī uz Persiju, Ķīnu, Japānu un citām valstīm. Par “Vulkāna” ražoto sērkociņu kvalitāti tolaik liecināja arī dažādās starptautiskās izstādēs saņemtie apbalvojumi. Uzņēmums darbojās līdz pat 2010. gadam, kad tas tika likvidēts, jo vairs nespēja atgūties pēc lielā ugunsgrēka, kas bija izpostījis fabriku 2000. gadā.



bottom of page