Izstāde “Dvēseļu putenis”
top of page

Izstāde “Dvēseļu putenis”


15.10.2020.


IZSTĀDE PAGARINĀTA!

MUZEJAM ATVEROTIES, TĀ APSKATĀMA NO 9. JŪNIJA LĪDZ 3. OKTOBRIM!


Kuldīgas novada muzejā apskatāma izstāde “Dvēseļu putenis”. Tajā varēs ielūkoties filmas “Dvēseļu putenis” aizkadros, aplūkot Sandras Silas radītos tērpus, izzināt filmā attēlotos vēsturiskos notikumus Latvijas teritorijā Pirmā pasaules kara un Neatkarības kara laikā, kā arī iepazīt karavīra ikdienu un sievietes lomu karā.


Izstādes kuratore Kristīne Āboliņa: “Šī izstāde ir muzeja dāvana Latvijai dzimšanas dienā. Manuprāt, ir svarīgi atcerēties vēsturiskus notikumus un stāstīt par cilvēkiem, kuri cīnījušies par mūsu dzimto zemi. Izstāde ir par filmu “Dvēseļu putenis” un tajā atainotajiem notikumiem, tā atklāj karavīru ikdienu frontē un ļauj ieskatīties sievietes dzīvē kara apstākļos. Aicinu atnākt uz muzeju un ieklausīties karavīru dziesmās, ielūkoties filmas uzņemšanas aizkulisēs un izzināt Latvijas vēsturi.”

Režisora Dzintara Dreiberga vēsturiskā kara drāma pēc strēlnieka Aleksandra Grīna romāna motīviem aizved 100 gadus senā pagātnē. Sešpadsmitgadīgais Artūrs dodas strēlniekos un kopā ar draugiem cīnās par brīvību, nezinot, kurā pusē tā meklējama.

Pirmā pasaules kara laikā krita, tika ievainoti vai pazuda bez vēsts aptuveni 20 000 latviešu strēlnieku. Latviešu karavīru upuri Krievijas armijas sastāvā citās frontēs bija vēl lielāki. Tūkstošiem latviešu (precīzs skaits nav zināms) krita arī Krievijas Pilsoņu kara cīņās, karojot gan Sarkanās armijas rindās, gan pretlielinieciskajos spēkos. Neatkarības karā krita un no ievainojumiem mira vairāk nekā 3000 Latvijas armijas karavīru.

Kuldīgas novada muzejs pateicas par sadarbību filmas režisoram Dzintaram Dreibergam, tērpu māksliniecei Sandrai Silai, filmas māksliniekam Jurim Žukovskim, filmas producentei Ingai Praņevskai, masu skatu koordinatorei Mārai Siliņai, vēsturniekam Jānim Šiliņam, vēsturniecei Ilzei Krīgerei, filmas galvenās lomas atveidotājam Oto Brantevicam, Latvijas Kara muzejam, Rakstniecības un mūzikas muzejam un Talsu novada muzejam.

Ieeja izstādē un muzejā bez maksas. Lai muzeja apmeklējums būtu drošs, lūdzam lietot sejas masku un ievērot Apmeklētāju centra speciālistu norādījumus.


Filmas “Dvēseļu putenis” publicitātes foto.



bottom of page