IZSTĀDE "TUMŠĀ NAKTE BALTĀ TĪMEKLĪ"
top of page

IZSTĀDE "TUMŠĀ NAKTE BALTĀ TĪMEKLĪ"

07.07.2023.

No 7. jūlija Kuldīgas novada muzejs aicina uz makramē veidotājas Baibas Karoles un melnās keramikas meistares Madaras Atiķes darbu izstādi. Izstādē savijas divi dažādi mākslas stili, kurus vieno mākslinieču darbos ieliktā dzīvības enerģija un laime.


“Esmu rokdarbniece no rokdarbnieču dzimtas. Visas manas dzimtas sievietes ir bijušas čaklas, dažādu amatu pratējas. Likumsakarīgi, ka es darbošanos ar diedziņiem esmu iemīlējusi jau kopš mazotnes,” tā par sevi saka makramē māksliniece Baiba Karole no Talsu novada. Baibas Karoles veidotā zīmola nosaukums ir “Knots for Happiness” jeb latviski “Mezgli laimei”. Šāds nosaukums izvēlēts, jo māksliniece ir laimīga, darot savu darbu, un no sirds tic, ka ar savām domām iesien kripatiņu laimes katrā mezgliņā.


Šobrīd mezglošana jeb makramē ir ieguvusi jaunu popularitātes vilni. Makramē izstrādājumu veidošanā izmanto dažādu materiālu diegus, auklas, virves un lentas. Tehnikas pamatā ir dažādu veidu mezglu veidošana un to kombinācijas.


“Māls ir tik fantastisks! Tajā ir dzīvības enerģija, un, ar to darbojoties, dvēsele gavilē”, tā par mālu saka Madara Atiķe, kura ir viena no melnās keramikas meistarēm, kas traukus veido pēc sentēvu metodes. Viņas darbnīcā “Saules ceplis” Kuldīgas novada, Padures pagasta “Medulājos” top spēka trauki.


Melnā jeb svēpētā keramika ir tradicionāls trauku apdedzināšanas veids uguns krāsnī, kas Latvijas teritorijā pazīstams vēl pirms glazētās keramikas rašanās laikiem – pirms 13. gadsimta.


Izstādes atklāšana Kuldīgas novada muzeja pirmajā stāvā 7. jūlijā 16.00.

Izstādi varēs apskatīt no 7. jūlija līdz 10. septembrim.


Ieeja muzeja izstāžu un ekspozīciju ēkā ir bez maksas.

bottom of page