IZSTĀDE "LAI TOP GAISMA!"
top of page

IZSTĀDE "LAI TOP GAISMA!"

09.05.2023.

Kuldīgas novada muzejs aicina apmeklēt muzeja krājuma priekšmetu izstādi un uzzināt, kā darbojušās un izskatījušās telpu apgaismošanas ierīces no senatnes līdz mūsdienām.


Telpu apgaismošanas ierīces ļāvušas cilvēkiem kļūt arvien neatkarīgākiem no ikdienas saules ritējuma un izmantot pēc savas patikas arī diennakts tumšās stundas. Gadsimtiem ilgi šim nolūkam kalpojusi pavarda uguns, skalu gaisma, sveces un eļļas lampiņas.


Taču vai zinām, cik garš ceļš noiets, lai nonāktu pie mūsdienīgajiem, skaistajiem, drošajiem un ekonomiskajiem apgaismes ķermeņiem? Izstādes apmeklētājiem būs iespēja iepazīt apgaismošanas ierīces, ievērojot to ieviešanas hronoloģisko secību.


Pirmajā telpā sanākušos priecēs senākie vēsturiskie gaismekļi: skalturi, svečturi, lukturi, karbīda un petrolejas lampas. Šeit aizsākto tēmu noslēgs augstais skalturis un elektriskā stāvlampa, vedinot mūs tālāk – aplūkot padomju perioda un vecākās vēsturiskās elektriskās lampas ar kvēlspuldzēm.


Otrajā telpā varēs apskatīt arī mūsdienās no četriem dažādiem materiāliem – koka, metāla, papīra un betona veidotas lampas. Piedāvāsim ieskatu mūsdienu tehnoloģijās, kuras jau ir lielā mērā izkonkurējušas kvēlspudzes: luminiscējošās dienas gaismas lampu paraugi un mūsdienu LED gaismu paraugi dažādās formās, kas simboliski atspoguļo gaismas ķermeņu dizainiskās un tehnoloģiskās attīstības turpināšanos arī mūsdienās.


Gaismas ceļš vēl nebūt nav galā! Mainoties tehnoloģijām un arī mūsu priekšstatam par skaisto, neapšaubāmi mainīsies arī mūsu radīto un izmantoto lietu veidols. Kas zina, kādi jauni, pārsteidzoši risinājumi mūs sagaida nākotnē?

bottom of page