Izstāde “Kur Zeme Tā”
top of page

Izstāde “Kur Zeme Tā”


25.09.2020.

Šogad, Imanta Ziedoņa grāmatas “Kurzemīte” piecdesmitgadē, Ziedoņa muzejs un “Kartupeļu Lauka Radio” izveidojuši izstādi un nepieredzēta formāta žurnālu. Sākot ar 2. oktobri, Kuldīgas novada muzejā varēs iepazīties un piedzīvot ekspozīciju “Kur Zeme Tā”.

Izstāde “Kur Zeme Tā” sastāv no vairākām telpām, kuras konceptuāli vēsta, paskaidro un interpretē Imanta Ziedoņa idejas un viņam tuvās vērtības mūsdienās. Izstādes mērķis ir iepazīstināt sabiedrību ne tikai ar Imanta Ziedoņa grāmatu “Kurzemīte”, bet inovatīvā veidā prezentēt dažādas šajā grāmatā atrodamās idejas. Imants Ziedonis, apceļojot Kurzemi un apcerot ceļā pieredzēto, savā grāmatā raksta, ka viņu interesē Latvijas individualitātes, personības, savādnieki un dīvaiņi. Ziedoņa prāt, tikai personība spēj izaudzināt otrā personību. “Mūsu vēlme gan ar šo izstādi, gan “Radiožurnāls. Kur Zeme Tā” bija atgriezties pie tās zemes sajūtas, kura aprakstīta “Kurzemītē” un kura elpo vēl šodien. Gan Kolkasraga krastā, gan Kuldīgas laiskajā idillē, gan uz tikko apstrādāta tīruma, kuru apdzīvo putni un vēja dažādās melodijas. Ar katru nākamo ekspedīciju, kurā devāmies, iepriekš pieminētā izjūta sevi pieteica arvien spēcīgāk. Tā sevi artikulēja ne tikai dabas vasarīgajās norisēs, bet arī caur iepazīto kurzemnieku balsīm,” stāsta viens no izstādes kuratoriem Toms Treibergs.

Vienā no izstādes telpām būs apskatāmi jauno mākslinieku Elizabetes Klints, Ginta Rudzīša, Jāņa Holšteina-Upmaņa, Sandras Strēles un Kintijas Avenas darbi, kuri tapuši, iedvesmojoties no grāmatas “Kurzemīte”. Grāmatā Imants Ziedonis, apceļojot Kurzemi, paviesojies arī “Kartupeļu ballē”. Pateicoties Kazdangas muzejam, izstādē ikvienam apmeklētājam būs iespēja ielūkoties šajā unikālajā notikumā. Atsevišķa vieta izstādē atvēlēta “Kartupeļu Lauka Radio” radītajam izdevumam “Radiožurnāls. Kur Zeme Tā”. Tas ir multimediāls izdevums, kur paralēli tekstam un fotogrāfijām iespējams intervētos kurzemniekus saklausīt un saredzēt. Izcilie kurzemnieki intervēti un iemūžināti vairākās radio komandas ekspedīcijās visas vasaras garumā.

Izstāde būs apskatāma Kuldīgas novada muzejā līdz 22. novembrim. Tā tapusi, pateicoties Kuldīgas novada muzejam, Valsts kultūrkapitāla fondam (VKKF), Kuldīgas novada domei, Abavas vīna darītavai, AS “Attīstības finanšu institūcija “Altum”” Eiropas Sociālā fonda projekta un Labklājības ministrijas atbalstam.


Foto autore: Elīna Kursīte.

bottom of page