Restaurēts Šarlotes muižas zārks
top of page
logo web.png

Restaurēts Šarlotes muižas zārks


26.01.2021.

2019. un 2020. gadā ar Valsts kultÅ«rkapitāla fonda atbalstu tika restaurēts unikāls KuldÄ«gas novada muzeja krājuma priekÅ”mets ā€“ Å arlotes (Å arlotenrue) muižas 19. gadsimta zārks, kas ir vienÄ«gā lietiskā liecÄ«ba par zuduÅ”o fon Kleistu dzimtas muižu muzeja krājumā.


Greznais ar metāla loksni apvilktais koka zārks ar astoņiem rokturiem (parasti ir seÅ”i) un metāla puŔķu un lapu virteņu rotājumiem muzeja krājumā nonāca 2013. gadā, atklājot jaunus KuldÄ«gas vēstures aspektus. Zārks ir ne vien vienÄ«gais muzeja krājumā saglabātais lietiskais priekÅ”mets no zuduŔās Å arlotes muižas un liecÄ«ba par 19. gadsimta apbedÄ«Å”anas tradÄ«cijām, bet arÄ« 1930. gadu KuldÄ«gas pilsētvidi raksturojoÅ”s priekÅ”mets, kā arÄ« Ginteru dzimtas vēstures liecÄ«ba.


Å arlotes muiža atradās KuldÄ«gas pilsētas dienvidrietumos. Muižas ēkas bija izvietotas gleznainā vietā pie 17. gadsimtā uz AlekÅ”upÄ«tes izveidotā dÄ«Ä·a (tag. Māras dÄ«Ä·a). 19. un 20. gadsimta sākuma KuldÄ«gas pilsētas un apkārtnes plānos muižas ēkas saskatāmas dienvidos no Å«denstilpnes. Muiža piederējusi fon Kleistu dzimtai, savukārt pēc neatkarÄ«gās Latvijas valsts izveides muižas zemi iegādājies KuldÄ«gas tÅ«ku fabrikas Ä«paÅ”nieks Arturs Vintelers.


KNM 42685. Å arlotes muiža KuldÄ«gā. Gleznojusi Marija DÄ«triha ap 1900.ā€“1910. gadu.


KNM 42071. Šarlotes muiža Kuldīgā. Zīmējusi Marija Dītriha 1893. gada 30. janvārī.


KNM 32237. Šarlotes muižas dzīvojamā ēka Kuldīgā.

Zīmējusi Erna Dīters. Muzejā glabājas fotokopija.


KNM F-b 468. Šarlotes muiža Kuldīgā 1930. gados.



Diemžēl Otrā pasaules kara laikā, 1944. gadā, muiža tika sagrauta. LÄ«dz mÅ«sdienām saglabājuŔās vienÄ«gi muižas kapenes tagadējā Ziedu ielā 15, pirmsskolas izglÄ«tÄ«bas iestādes ā€œÄ€belÄ«teā€ teritorijā. Å Ä« 19. gadsimta pirmajā pusē celtā kapliča ir viena no retajām privātajām apbedÄ«juma celtnēm Latvijā, kas oriÄ£inālā bÅ«vapjomā saglabājusies lÄ«dz mÅ«sdienām. Interesanti, ka kapliča ilgstoÅ”i tika uzskatÄ«ta par Vintelera tÅ«ku fabrikas sÅ«kņu māju, un tikai 2014. gadā Å arlotes (Å arlotenrue) muižas kapliča iekļauta vietējas nozÄ«mes arhitektÅ«ras pieminekļu sarakstā (aizs. Nr. 9000).


LÄ«dz mÅ«sdienām saglabājuŔās vienÄ«gi muižas kapenes tagadējā Ziedu ielā 15, KuldÄ«gā. Foto (no labās) autors: Eduards Dambergs.



Pēc muižas iegādes A. Vintelers muižas kapličā atradis tur atstātu greznu, tukÅ”u zārku. ViņŔ to pārdevis galdniekam Fricim Ginteram, kuram 1920.ā€“1930. gados piederēja galdniecÄ«ba un zārku izgatavoÅ”anas darbnÄ«ca KuldÄ«gā, Ventspils ielā 2 (tag. 1905. gada ielā). Viņa mazdēls atminas, ka padomju laikos Å”ajā vietā tika ierÄ«kota ēdnÄ«ca ā€œPapardeā€. F. Ginters reklāmas nolÅ«kos esot eksponējis grezno Å arlotes muižas zārku savas darbnÄ«cas skatlogā, tādējādi papildinot KuldÄ«gas pilsētvidi jaunizveidotās Latvijas valsts laikā.


KNM Plg. 14582. 1930. gados pie ieejas Friča Gintera galdniecībā un zārku darbnīcā, Ventspils ielā 2, stāv galdnieks Juris Kohs un darbnīcas īpaŔnieks Fricis Ginters

ar bērniem ā€“ Alfrēdu un Annu.



Taču arÄ« ar atraÅ”anos goda vietā galdniecÄ«bas skatlogā zārka stāsts nebeidzās, pakāpeniski greznais Å arlotes muižas zārks bija kļuvis par Ginteru dzimtas relikviju. Tas tika glabāts visu padomju laiku un vairāk nekā desmit gadus pēc valsts neatkarÄ«bas atgÅ«Å”anas dažādos dzimtas Ä«paÅ”umos, lÄ«dz 2013. gadā F. Gintera mazdēls to nodeva KuldÄ«gas novada muzejam.


Zārks pirms un pēc restaurācijas. Foto autores: Līva Felsberga un Aiga Blumberga.



Muzeja krājumā zārks nonāca ļoti sliktā tehniskā un vizuālā stāvoklÄ«. Ņemot vērā, ka zārks izgatavots no koka un apvilkts ar metālu, tam bija nepiecieÅ”ami specifiski glabāŔanas apstākļi, kādus nebija iespējams nodroÅ”ināt neapkurināmās telpās, kur zārks tika glabāts visus padomju varas gadus. Turklāt priekÅ”mets bija cietis no salieÅ”anas, kad tuvumā tika dzēsts ugunsgrēks. Paaugstinātā mitruma dēļ uz zārka koka daļām bija izplatÄ«jusies aktÄ«va trupes sēne, koksnes struktÅ«ra bija smagi bojāta un zaudējusi savu stiprÄ«bu. Koka bojājumu dēļ notika metāla apvilkuma deformācija. Zārka metāla daļas klāja nevienmērÄ«ga korozija, kas vietām bija radÄ«jusi metāla zudumus un plÄ«sumus, kā arÄ« bojājusi krāsas slāni.


Lai pārtrauktu objekta stāvokļa pasliktināŔanos un saglabātu to nākamajām paaudzēm, 2019. gadā muzejā tika pieņemts lēmums par steidzamu zārka restaurāciju. Restaurācija tika uzticēta atzÄ«tiem restauratoriem Dairai un Jānim LÄ«dakām, kuri lÄ«dzdarbojuÅ”ies arÄ« Kurzemes hercogu kapeņu sarkofāgu restaurācijā Jelgavas pilÄ«.


Zārks pirms un pēc restaurācijas. Foto autores: Līva Felsberga un Aiga Blumberga.



Zārka restaurācijas darbi bija ļoti laikietilpÄ«gs un sarežģīts process koksnes sliktās saglabātÄ«bas un aktÄ«vās metāla korozijas dēļ. Restaurācijas darbu laikā tika protezētas trupes smagi bojātās koka daļas, mazāk bojātā koksne tika nostiprināta. Zārka metāla apvilkums tika attÄ«rÄ«ts no korozijas, un tika salabotas deformācijas rezultātā raduŔās plaisas. Vēl tika atjaunotas zuduŔās dekoratÄ«vās detaļas. Ņemot vērā, ka zārks laika gaitā vairākkārt tika pārkrāsots, restaurācijas laikā speciālists nostiprināja krāsas slāni un veica krāsas zudumu retuÅ”u. Zārka pārkrāsojums tika atjaunots, saglabājot neskartu atseviŔķu, nelielu laukumu, lai muzeja apmeklētājiem veidotos skaidrāks priekÅ”stats par restaurācijas gaitu.


Zārks pirms un pēc restaurācijas. Foto autores: Līva Felsberga un Aiga Blumberga.



Å Ä«s 19. gadsimta liecÄ«bas, kas ir ne vien priekÅ”mets, bet arÄ« slēpj sevÄ« neskaitāmus informatÄ«vus slāņus, restaurācijas projekts uzskatāmi parāda restaurācijas nozÄ«mi kultÅ«rvēsturisku vērtÄ«bu saglabāŔanā. Bez restaurācijas nav iedomājama muzeja krājuma saglabāŔana, kas ir viena no nozÄ«mÄ«gākajām muzeja funkcijām.


19. gadsimta Å arlotes muižas zārks bÅ«s apskatāms KuldÄ«gas novada muzeja apmeklētājiem pēc muzeja ekspozÄ«cijas un atvērtā krājuma iekārtoÅ”anas Dzirnavu ielā 5, KuldÄ«gā.


Pateicamies Valsts kultūrkapitāla fondam par atbalstu!



KONTAKTI

KuldÄ«gas novada muzeja izstāžu un ekspozÄ«cju ēka 

Pils iela 5, Kuldīga, LV-3301

INFO.MUZEJS@KULDIGA.LV

TĀLR. 22015462
APMEKLĒTĀJU CENTRS

Kuldīgas novada muzeja krājums un atvērtā krājuma ekspozīcija

Dzirnavu iela 5, Kuldīga, LV-3301

KRAJUMS@KULDIGA.LV

TĀLR. 25435318
APMEKLĒTĀJU CENTRS

logo web.png
bottom of page