JAUNIEGUVUMI MUZEJA KRĀJUMĀ
top of page

JAUNIEGUVUMI MUZEJA KRĀJUMĀ

20.04.2022.

Kuldīgas dzelzceļa stacija, 1930. gadu beigas


Nesen muzejā notika Krājuma komisijas sēde, kurā sprieda par jauno muzejisko priekšmetu uzņemšanu krājumā. Īpaši interesants krājuma kolekciju papildinājums ir fotogrāfijas ar Kuldīgas pilsētas un novada skatiem, kurus šobrīd dabā vairs nevar ieraudzīt.


Gada pirmajā pusē krājumā nonāk laikraksta „Kurzemnieks” iepriekšējā gada iesējumi un kalendārs. Iespieddarbu kolekcijai pievienojās ar Kuldīgas novadu saistītas grāmatas: D. Poriņas darbs par Kuldīgas V. Plūdoņa vidusskolu, Indriķim Zeberiņam veltīta grāmata un attēliem bagātais izdevums par diskotēku „Ventas Dzirkstis”.


Krājuma komisija ar pateicību pieņēma mākslinieka Kārļa Grūbes (1902–1998) mazdēla dāvinājumu. Ievērojamākais priekšmets tajā bija Kārļa Ulmaņa portreta atdarinājums, kuru varēja apskatīt nesenajā mākslinieka personālizstādē Kuldīgas novada muzejā. Gleznotājs K. Grūbe Ulmaņa portretu gleznoja 1940. gadā pēc Kuldīgas Valsts ģimnāzijas pasūtījuma, taču kara laikā portrets gāja bojā. Gleznas atdarinājums pēc fotogrāfijām un biometriskiem mērījumiem tika izgatavots 2020. gadā, tā autore ir Līga Jansone.


Par jaunāko laiku vēstures notikumiem stāsta jauniegūtie Latvijas Tautas frontes Kuldīgas rajona nodaļas Rendas ciema grupas dokumenti. Tos trauksmainajās 1991. gada augusta puča dienās paslēpis A. Kandis savas mājas bēniņos. Pirms pāris gadiem viņš dokumentus atradis un nolēmis nodot muzejam, tādējādi nodrošinot vērtīgo materiālu saglabāšanu nākamajām paaudzēm.


Skaitliski lielāko papildinājumu šoreiz piedzīvoja muzeja fotogrāfiju kolekcija. Tā palielinājusies par 218 vienībām. Krājuma komisijas pieņemtās fotogrāfijas raksturo kombināta „Vulkāns” 90 un 100 gadu jubilejas svinības, Kuldīgas Daiļamatniecības vidusskolas darbību, Kuldīgas pilsētas svētkus un daudz ko citu. Uzmanību piesaista fotogrāfijas ar Kuldīgas pilsētas un novada skatiem, kurus šobrīd dabā vairs nevar ieraudzīt.

Kopumā muzeja krājums kļuvis bagātāks par 298 vienībām. Krājuma komisijai ir atbildīgs darbs, jo, pieņemot priekšmetus krājumā, muzejs uzņemas to saglabāšanu nākamajām paaudzēm un tas ir sarežģīts uzdevums.

bottom of page