Izstāde "Virtuves impērija"

Kādu desertu pagatavot? Biezpiena - rīsu pudiņu ar zemeņu mērci, kraukšķīgas vafeles ar krēma pildījumu, plānās pankūkas ar cukuru, Šarloti ar āboliem?
Iedvesmu var smelties Bangerta villas saimnieces virtuvē saldo ēdienu pagatavošanas piederumu izstādē „Virtuves impērija”.

Saldais ēdiens ir teicams maltītes noslēgums. Tradīcija pasniegt desertu pēc pamatēdiena Eiropā parādījās 19.gadsimtā, kad pieauga cukura ražošana, jo līdz tam cukuru varēja dabūt reti un tas bija ļoti dārgs. Sākotnēji privilēģijas baudīt saldo ēdienu bija tikai turīgiem cilvēkiem. Lai sagādātu prieku mājiniekiem un viesiem ar gardi pagatavotu desertu, saimniecei virtuvē atradās plašs piederumu klāsts saldo ēdienu pagatavošanai. Tur bija gan pashas forma, kur gatavo īpašu Lieldienu saldo no biezpiena, gan speciāla ledus mašīna sniega krējuma pagatavošanai, gan dažādas pannas un formas, un daudz kas cits, kas palīdzēja sagatavot lielisku desertu.

Izstāde veidota sadarbojoties Kuldīgas novada muzejam un Rīgas Vēstures un kuģniecības muzejam.
Izstāde skatāma no 11.jūlija līdz 27.septembrim.

© Kuldīgas novada muzejs / 2017